- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Adverteren
- Columns
- Bedrijveninfo
Selecteer Pagina
“Bij kathodische bescherming geven wij de voorkeur aan het opgedrukt stroomsysteem, omdat dit vanuit ons oogpunt vooral duurzamer en daardoor veiliger is”, beargumenteert René Swart. Swart is business unit manager kathodische bescherming bij Van der Heide, gespecialiseerd in bliksembeveiliging, aarding, elektrotechniek en kathodische bescherming.
Tekst: Heleen van der Maas
Het motto van Van der Heide is ‘Jouw wereld elke dag een stukje veiliger maken’. Dit doet het bedrijf al ruim honderd jaar door in heel Nederland en België gebouwen installaties en (ondergrondse) infrastructuren te beschermen tegen bliksem, corrosie en elektrotechnische risico’s, en veiligheidsspecialisten op te leiden. Een van de zes vestigingen van Van der Heide is gevestigd in Drachten.
In de Eemsdelta is het bedrijf vooral actief in bliksembeveiliging en inspectie. Zo is het datacenter van QTS voorzien van de bliksembeveiligings- en aardingsinstallaties van de veiligheidsspecialist. Andere klanten in de regio zijn onder andere TKF, EEW, SFP en RWE. Ook op het gebied van kathodische bescherming begint het duurzame opgedrukt stroomsysteem dankzij Van der Heide zijn weg te vinden in de regio. Voorbeelden daarvan zijn Chemie Park Delfzijl in Farmsum en de energiecentrale van RWE en de Eemscentrale.
Het succes van Van der Heide wijt Swart vooral aan de manier waarop er binnen het bedrijf wordt samengewerkt, het denken in mogelijkheden en het geloof in eigen kracht. “Het is een club mensen die gepassioneerd met hun vak bezig is en een sterk teamgevoel heeft. Als iemand iets beter weet, hartstikke mooi. Als je ziet dat iemand hulp nodig heeft, dan spring je bij. Die houding kenmerkt zich door de hele organisatie heen. Op die manier kun je natuurlijk ook het meest voor klanten betekenen. We hebben gewoon echt goede techneuten in huis die precies weten wat een klant wil. Ze zijn perfect op elkaar ingespeeld en werken graag samen met klanten en samenwerkingspartners. Dat is natuurlijk fantastisch. Dan krijg je echt supermooie interacties waaruit nieuwe ideeën kunnen opborrelen en innovaties kunnen ontstaan.”
In het oog springende innovaties bij Van der Heide vinden momenteel vooral plaats op het gebied van bliksembeveiligingsinstallaties en kathodische beschermingssystemen. Swart: “Voor de visuele inspecties van bliksembeveiligingsinstallaties maken we bij moeilijk te bereiken plekken tegenwoordig gebruik van drones. Daarnaast zijn we druk bezig te onderzoeken hoe we bij bliksembeveiliging live monitoring slim kunnen inzetten. Het plan is om dit binnenkort te introduceren in de markt.”
“Het voordeel van een live monitorsysteem is dat je direct ziet als er iets aan het bliksem- of kathodische beveiligingssysteem beschadigd raakt”, legt Swart uit. “Vervolgens kun je dan beslissen of de gedetecteerde beschadiging direct gerepareerd moet worden of dat dit later kan. Bij kathodische bescherming doen we dit al enige jaren. Met live monitoring zijn we in staat beter advies te geven en verstoringen en defecten snel te detecteren. Daarnaast levert live monitoring een nog betere beschikbaarheid van de systemen op. Immers, de huidige ‘handmatige’ inspecties, die afhankelijk van wat er verplicht is meestal één keer per jaar plaatsvinden, zijn als je het goed beschouwt, slechts momentopnames. De dag na de inspectie kan er bij wijze van spreken al iets beschadigd raken, wat pas bij de eerstvolgende inspectie een jaar later, wordt gesignaleerd.”
Het live monitorsysteem dat Van der Heide bij bliksembeveiliging wil gaan inzetten, is afgekeken van de manier waarop Van der Heide dit al doet bij kathodische bescherming met het opgedrukt stroomsysteem. Dit systeem maakt in tegenstelling tot de traditionele kathodische bescherming met een opofferingsanode, gebruik van een continue gelijkstroom op een laag voltage dat via een speciale anode over het te beschermen metalen oppervlakte wordt verdeeld. Swart: “Een van de voordelen van het opgedrukt stroomsysteem is inderdaad dat je zaken kunt instellen en aanpassen of zelfregelend kunt laten zijn. Het is, in tegenstelling tot een opofferingsanode, via telemetrie regelbaar en te monitoren. In de nabije toekomst hebben we de telemetrie op zo’n manier doorontwikkeld dat we onze klanten compleet kunnen ontzorgen. Als de klant dit wil, kunnen wij dan de monitoring compleet overnemen, rapporteren aan de klant en als we iets ongewoons signaleren contact opnemen.’
Drie andere zwaarwegende voordelen van het opgedrukt stroomsysteem die Swart wil benoemen zijn geen afgifte van zware metalen in de grond en in het water, dat met minder anodes grotere oppervlakten beschermd kunnen worden, en dat over de gehele levensduur genomen het systeem goedkoper is dan de aloude opofferingsmethode. Inmiddels zijn verschillende grote havenpartijen overtuigd van de duurzame, regelbare en live te monitoren kathodische beschermingsmethode van Van der Heide. “Havenbedrijf Rotterdam bijvoorbeeld, en ook in de haven van Antwerpen wordt ons systeem veel gebruikt”, somt Swart op. “Afgelopen jaar hebben we in de haven van IJmuiden kathodische bescherming geïnstalleerd. Momenteel werken we aan een groot project op de Maasvlakte, en worden de havenkades in Den Helder onder opdrukstroom gezet. Kortom”, concludeert de business unit manager kathodische bescherming bij Van der Heide, “het vertrouwen in deze duurzame kathodische beschermingsmethode begint te komen.” En met een knipoog: “We rukken steeds verder op naar het noorden.”